Deryalı Günlerde Derya Baykal ile Kanaviçe Yapımı

Derya Baykal’ın hafta içi her gün sunduğu Deryalı Günler programında kanaviçe sıkça konuşulan bir konudur. kanaviçe, kelime anlamı olarak el işleri için kullanılan seyrek dokunmuş keten bezi ve onun üzerine yapılmış olan işlemlere verilmiş addır. derybaykal’ın da çok sevdiği bir çalışmadır kanaviçe. etamin işine benzemektedir. deryalı günler programında da derya baykal’ın konuklarınca konuşulduğu gibi renkli küçük çarpılardan desenler oluşturma sanatıdır bir yerde kanaviçe. kanaviçenin etaminden farkını derya baykal ^^kanaviçenin düz kumaş üzerine işlenmesi^^ olarak ifade etmektedir.

kanaviçe teknikleri :

hafta içi her gün show tv de yayınlanan deryalı günler programında kanaviçe yoğun ilgi görmüştür. çalışmaya başlarken, etamin kumaşının ortasını tespit edin. derya baykal’ın deryalı günler programında yaptığı gibi kumaşı yatay ve paralel bir şekilde katlayın ve kumaşın tam ortasına denk gelen kareyi tespit edin. bu işlemin devamı olarak orta noktadan devam ederek kumaşı teğelleyin. derya baykal’ın deryalı günler programında yaptığı gibi paftanın her iki kenarında modelin ortasını gösteren ok işaretleri vardır. önemli olan en basit şekilde olacak şekilde modelin tam ortasından ya da en üst kısımdan başlanabilir.

derya baykal’ın yaptığı gibi çalışmaya başlarken kumaşın arkasında 5 cm kadar fazla ip bırakın. deryalı günler programında da derya baykal’ın yaptığı gibi kesinlikle düğüm atmadan çalışmaya devam edin. düğüm kumaşta potluk yapacaktır. derya baykal’ın hafta içi her gün deryalı günler programında gösterdiği gibi birkaç çapı yaptıktan sonra arkada kalan ipi yürütün. resim kumaşın arkasını ve yürütülen ipi göstermektedir. ip küçüldüğünde tekrar kalan kısmı kumaşın arka kısmından yürütün.


hafta içi her gün Derya Baykal’ın sunduğu Deryalı Günler programında yer alan kanaviçe çalışmasını aşağıdaki fotoğrafları izleyerek takip edebilirsiniz :

Derya Baykal’ın gösterdiği gibi ip 6 saptan oluşmaktadır. çapları için 2 sap, kontur için 1 sap yer almaktadır.

deryalı günler programında derya baykal’ın gösterdiği gibi çapları hangi yönde başladığı o yönde devam edin. (/) yönünde başladıysanız sonraki çapları aynı yönde devam ettirin.

(.) işaretiyle gösterilen noktalar düğüm şeklinde yapılır. tarifi aşağıdadır.


derya baykal programında da yer aldığı gibi model tamamiyle işlendikten sonra paftada gösterilen yerleri kontürleyin. kontür şeklin daha belirgin hale gelmesini sağlar. kontürlerin yanlarında kullanmak gereken ip renginin simgesi görülür.

model işlenmesi bitince derya baykal’ın yaptığı gibi soğuk suyla yıkayın. ancak sıkmayın. üst taraf alta gelecek şekilde iki tülbent arasına koyun ve tersten ütüleyerek kurumasını sağlayın. böylece kumaş hem kurumuş hem ütülenmiş olucak. derya baykalın çalışmalarını merakla ve severek takip etmeye ediyoruz.


Yorumlar kapalı.